Můžete nosit hodinky na letišti přes bezpečností rám?

Estimated read time 10 min read

Pokud jste někdy byli na letišti, pravděpodobně jste si sundali hodinky při letištní bezpečnostní kontrole.

Ale pro každého, kdo nosí pěkné hodinky, není představa, že by si je sundal na veřejném prostranství a ztratil je z dohledu, moc příjemná věc. Nejen, že je necháte z dohledu, ale také se mohou hodinky poškrábat a poškodit tím, jak obsluha s podnosy zachází. To u dražších hodinek není moc příjemná představa.

To nás vyzývá, abychom si položili otázku: můžete vůbec nosit hodinky přes letištní bezpečnostní kontrolu (rám)?

Krátká odpověď je, že ve většině případů ano, můžete hodinky nosit přes letištní bezpečnostní kontrolu. Ale také záleží na různých faktorech a odpověď není vždy jednoznačná. Pokud budete hodinky nosit na zápěstí během celého procesu kontroly, budete moci zabránit jejich poškrábání, poškození – nebo dokonce ztrátě či odcizení. Stává se, že lidé odkládají své věci, zejména cennosti, na tácy a poté, co projdou bezpečnostní kontrolou, je někdo ukradne. Ne často, ale stává se to.

Když projdete detektorem kovů, často musíte čekat, až přijde tác. Nebo může tác projít rentgenem před vámi. Vaše vzácné hodinky tak zůstanou nějakou dobu bez dozoru. Pokud máte pěkné a drahé hodinky, chcete je mít neustále blízko sebe, aby byly v bezpečí.

Můžete nosit hodinky přes detektor kovů?

Ve většině případů ano. Můžete. Při psaní tohoto článku jsem psa na různá místa (letiště), jakou mají zkušenost s nošením mnoha různých typů hodinek přes letištní detektor kovů. Na většině letišť by většina hodinek nespustila detektor kovů. Ale občas ano. Pokud se detektor kovů spustí, bude to pro vás znamenat fyzickou kontrolu ostrahou.

Zda se detektor kovů z vašich hodinek vypne, nebo ne, závisí na několika různých faktorech:

  1. Jak velké máte hodinky
  2. Zda u sebe máte jiné kovové předměty
  3. Úroveň citlivosti, na kterou je detektor kovů nastaven

Třeba hodinky, které vlastním, spolehlivě projdou detektorem kovů – ironicky, vzhledem k jejich pověsti – jsou to Casio F-91W, které pravděpodobně obsahují méně kovu než desetník.

Cokoli s kovovým řemínkem, dokonce i neželezný kov, jako je třeba titan, prakticky zaručeně detektor kovu spustí. I jakékoliv hodinky se „standardním“ kovovým pouzdrem pravděpodobně hned spustí detektor kovů, pokud nejsou opravdu malé. Detektor kovů se spustí, i když jsou takové hodinky na koženém nebo látkovém řemínku.

V reálu to chodí tak, že různá letiště nastavují své detektory kovů na různé citlivosti, což znamená, že v některých případech se detektor kovů spustí, když si nasadíte hodinky, a v jiných ne.

Obsah kovů v hodinkách se značně liší. Třeba hodinky Casio G-Shock jsou převážně plastové a nepozorovaně proklouzly při kontrole, když jsem je zapomněl sundat. A Omega Seamaster s celkem mohutným ocelovým řemínkem zaručeně pokaždé detektor kovů odhalí.

Mějte na paměti, že na některých letištích vás personál vždy požádá, abyste si sundali hodinky předtím, než projdete detektorem kovů, nebo vás mohou požádat, abyste jím znovu prošli, až si hodinky sundáte. To není ideální, protože to znamená nechat hodinky na podnosu bez dozoru. Znamená to také, že máte omezený čas na správné a bezpečné zabalení hodinek. Většina letišť ale provede pouze fyzickou kontrolu a nebude vás nutit hodinky sundávat.

Dle mých zjištění, stejně jako dle zpráv od ostatních, existuje několik různých scénářů v závislosti na letišti a na tom, kdo tam pracuje:

  • Pokud personál uvidí, že nosíte hodinky, může, ale nemusí vás požádat, abyste si je sundal, než projdete rentgenem.
  • Pokud vaše hodinky spustí detektor kovů, mohou nebo nemusí vás požádat, abyste hodinky sundali a znovu rámem prošli.
  • Jak kde.

    Mějte na paměti, že detektory kovů jsou určeny k detekci kovů, takže pokud nosíte hodinky, které nejsou vyrobeny z kovu, například z plastu a silikonu, ve většině případů se detektor kovů nespustí (jako jsem uvedl výše u hodinek Casio G-Shock).

    Položení hodinek na podnos – dodržujte pár pravidel

    Někteří lidé dávají přednost položení hodinek na podnos – pro urychlení kontrolního procesu. Vzhledem k tomu, že existuje hodně reálná možnost, že vaše hodinky spustí detektor kovů, můžete hodinky položit na podnos, abyste předešli spuštění detektoru a rychleji tak prošli bezpečnostní kontrolou.

    Pokud se to chystáte udělat, musíte mít na paměti, jak hodinky na podnos umístíte. A to jak proto, aby byly v bezpečí, aby je nikdo neukradl, ale také proto, aby byly chráněny před poškrábáním a poškozením.

    Používejte cestovní pouzdro: Nejlepší způsob, jak chránit hodinky, je vložit je do cestovního pouzdra. Mnoho lidí jen položí hodinky na podnos bez jakékoli ochrany, což může v konečném důsledku způsobit spoustu škrábanců. I když jej vložíte například do kapsy saka, náramek se bude stále otírat o hodinky – což může způsobit poškrábání.

    Umístěte pouzdro na skryté místo: Nejhorší, co můžete udělat, je položit hodinky na podnos na otevřeném prostranství. Ale také nechcete vkládat drahé hodinky do cestovního pouzdra na otevřeném místě. Jsou malé a někoho je může snadno strčit do kapsy, zatímco vás rozptyluje někdo jiný. Vždy chcete někomu ztížit jejich nalezení a krádež. Vložte cestovní pouzdro do kapsy bundy, do kufru nebo na jakékoli jiné skryté místo, které je obtížně přístupné.

    Neustále sledujte hodinky: Může to být obtížné, ale chcete se ujistit, že vždy budete mít podnos co nejblíže. Dívejte se na tác, když jde do rentgenu, a zkuste zjistit, kdy a kde vyjde. V ideálním případě chcete načasovat okamžik, kdy se podnos dostane do rentgenu, a dobu, kdy procházíte rentgenovým přístrojem, ale není to vždy možné, pokud je na letišti dlouhá fronta. Největší riziko, že vám hodinky ukradnou, je v případě, že projdete rentgenem a váš podnos rentgenem stále neprošel, nebo naopak.

    Tímto vším minimalizujete riziko, že někdo najde a ukradne vaše hodinky. Ale pro jistotu se mnoho lidí i tak rozhodne mít své hodinky vždy na zápěstí a smířit se s tím, že možná budou muset projít fyzickou kontrolou. Jako já 🙂

    Můžete nosit hodinky v letadle?

    Ano, absolutně ano! Nošení hodinek v letadle není absolutně žádné riziko. Vaše hodinky nebudou nijak ovlivněny, pokud jsou v letadle, bez ohledu na to, zda máte quartzové, digitální nebo mechanické hodinky, takže se nemusíte ničeho obávat.

    Hodinky do příručního zavazadla? Spíše ne.

    Další věc, kterou byste měli zvážit, je, jestli dáte hodinky do příručního zavazadla. Nejlepší a nejbezpečnější místo, kde máte mít hodinky, je na zápěstí. Pokud ale máte více hodinek, možná je budete muset mít v příručním zavazadle. Moje rada ja, že byste měli mít tašku neustále blízko sebe. I když existuje relativně malé riziko, někdo se může podívat do vaší tašky, pokud je daleko od vás nebo pokud jste šli na toaletu. Mějte tašku blízko sebe a hlídejte si ji.

    Mohou letištní skenery poškodit hodinky?

    Pokud máte mechanické hodinky, možná se ptáte, zda letištní skenery nemohou hodinky poškodit. Jak víte, rentgenové záření souvisí s magnetismem (rentgenové záření je forma elektromagnetického záření) a mechanické hodinky a magnetismus není dobrá kombinace.

    Magnetismus může negativně ovlivnit přesnost mechanických hodinek, takže je chcete od magnetismu držet co nejdále. Dobrou zprávou je, že výrobci a značky hodinek soustavně pracovali na zlepšení antimagnetických vlastností mechanických hodinek. To je důvod, proč většina moderních hodinek nebude mít problém odolat magnetickým polím, která jsou kolem letištní bezpečnosti. Jinými slovy, k negativnímu ovlivnění většiny moderních hodinek potřebujete silnější magnetická pole.

    Ne všechny hodinky však mají stejnou úroveň antimagnetických vlastností. Zejména starší, vintage hodinky mohou být velmi citlivé na magnetická pole.

    Ale pokud máte relativně moderní hodinky, nebudete mít s magnetismem žádné problémy. Můžete je umístit do podnosu a nechat projet rentgenem, nebo je můžete nosit na zápěstí.

    Můžete nosit svoje Apple Watch přes letištní kontrolu?

    Pro hodinky od Apple platí stejné zásady jako pro všechny hodinky. To znamená, že někteří zaměstnanci a letiště mohou vyžadovat, abyste si sundali hodinky, pokud vás je uvidí nosit. Ale jinak vaše Apple hodinky pravděpodobně nespustí detektor kovů.

    A i když ano, může to pak zahrnovat pouze fyzickou kontrolu. To zvládnete. V mnoha případech mají Apple hodinky uvnitř méně kovu než mechanické hodinky, takže detektor kovů se u Apple hodinek obvykle nespustí. Jakmile vstoupíte do letadla, nezapomeňte hodinky přepnout do režimu Flight Mode.

    A co vy? Jak při letištní kontrole zabezpečujete hodinky? Nebo to neřešíte? Budu rád za komentáře.

    A dále si u nás můžete přečíst

    Pavel Horelica

    Mám rád hodinky. A rád o nich píšu.

    Hodinkám jako takovým jsem přišel na chuť už v dětství.

    Další články:

    Další články autora:

    + There are no comments

    Add yours

    Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.